Dönər və ya dönər kababı tarixdə ilk dəfə 19-cu əsrdə Osmanlı Türk dövlətində görülüb, lakin kiçik dəyişikliklərlə digər ölkələr zamanla bu ləzzəti təqlid edərək günümüzə gətiriblər: Suriya və ərəb ölkələrində şaurma, Yunanıstanda gyro və Meksikada tako. Qeyri-rəsmi olaraq Türkiyənin Hatay yörəsi olaraq tanınan bu ləzzətli yeməyi belə təsvir etmək olar: Ətin (və ya toyuqun) bəzi ədviyyatlar və xüsusi ədviyyatlarla qarışdırılaraq böyük bir şişə taxılaraq, dik vəziyyətdə bişirildiyi ləzzətli yemək sayılır. Yüz minlərlə orta təbəqənin və tələbələrin əsas qidası olan dönər, sürətli bişirilməsi və istehlakı ilə ölkə daxilində və xaricdə yüz minlərlə dükana yetişib.
Antakya və İskenderun dönəri Türkiyənin Hatay və demək olar ki, bütün vilayətlərində “Fast food”un vazkeçilməz hissəsidir. Hatayda uşaqlara hamburger və pizza təklif etməzdən əvvəl “Dönər kabab yeyirsinizmi?” soruşmalısan. Hataylı bir şəxs başqa bir dostla qarşılaşdıqda, onların Donner məkanında görüşmə ehtimalı 75% olur. (Görüşdən sonra Dönər məkanına girmə ehtimalı 25% təşkil edir.) Hataydan gələnlər başqa şəhərə köçmək istəsələr də əvvəlcə dönər yeri tapıb sınayacaqlar və yaxşı olarsa yaxın olacaqlar. Bir yerdə yaşayır, şəhəri buradan öyrənir. İstəyirsinizsə, bu həvəsi qiymətə, insanların vərdişlərinə və ya hazırlanma sürətinə görə izah edə bilərsiniz, lakin hataylıların fikrincə, heç bir yemək dönərin damaq dadına uyğun ola bilməz. Dönərin dünyada yayılması dadın inkişafına da səbəb olub, ona görə də əsl dönərsevər “Hatayda ən yaxşı dönər harada hazırlanır?” sualına alacağınız cavab “İskenderun Dönəri, yoxsa Antakya Dönəri?” olacaq. Qastronomiya baxımından inanılmaz zənginliyə malik olan Hatayda səhər yeməyi üçün cəmi 20 növ yemək olduğunu nəzərə alsaq, dönərdə fərqlilik olması qaçılmazdır. Beləliklə, Hatayın hər guşəsində fərqli bir ləzzət tapacaqsınız.
Antakya Dönəri:
Antakya dönerinin əsas fərqi çörək növüdür, əlavə olaraq çox nazik çörəkdir (bəzi bölgələrdə edilən yuxa çörəyinə bənzəyir); Kartof qızartması, turşu, ketçup və ya evdə hazırlanmış sarımsaqlı mayonez. “Antakya dönəri toyuqdan deyil, qardaş!” – çox adam belə deyir. Əslində, Antakya dönerinin başqa bir geniş yayılan növü ət sayılır və bu döner tamamilə fərqli kələm növü ilə bişirilir. Antakyadakı bəzi müəssisələr bu ləzzətli dönəri əlçatanlığın çox olması səbəbindən əvvəlcədən sifarişlə satırlar.
İskenderun dönəri:
İlk növbədə çörəkdən danışmaq lazımdır. İskenderun dönərindəki çörək yalnız Türkiyənin hər yerində tapa biləcəyiniz pide deyil. Unudulmamalıdır ki, Hataydan kənarda kafe və ya restoran açanlar eyni çörəyi bişirmək imkanı tapa bilməyib, hətta Hataydan çörəkçi də gətiriblər. İskenderun dönəri qızdırılanda və yuvarlananda qırılmayan, dilimlənməsi asan olan nazik, dadlı çörəkdən hazırlanır.
İskəndərun dönəri çörəyi adətən soussuz olur, lakin bəzi yerlərdə ləzzətli dadla ilə müxtəlif yeməkləri dadmaq olar. Bu dönərdə soğan olduğu üçün kabab kimi dada bilərsiniz; Soğan və sumaq ədviyyatı hər dönərxanada olmur. Bəzi müəssisələr İskəndərun Dönərinə xüsusi ləzzət qatmaq üçün turşu əlavə edirlər. Dönər sevərlər üçün hər iki növ dönərə hind bibəri və hətta Samandağ bibəri əlavə edilir. Bu yeməyi adətən dadlı sous və acı Samandağ bibəri ilə süfrəyə verirlər.