Kumpir müxtəlif dadlı inqrediyentlərlə kartofdan hazırlanan fast food yeməyidir. Yəni kartof xüsusi sobada bişdikdən sonra hisə verilmiş kartofun içi açılır, üzərinə tökülən kərə yağı və çedar pendiri “sevgidən” əriyib kartofun hər hüceyrəsinə yayılır və “love ball” (yəni kartof) soyumasın deyə salam, kolbasa, qarğıdalı, zeytun, amerikan pendiri və s. ilə doldurulur, salat, turşu, ketçup, mayonez bir çox başqa inqrediyentlərlə örtülür. Bu sevginin nə qədər güclü olduğunu hər dişləmənizdə hiss edəcəksiniz. Buna kumpir deyilir. Bunu inanılmaz sənət əsəri adlandırmaq olar.
Busaat.az xəbər verir ki, “Kumpir” bolqar sözü olub, kartof mənasını verir.Yuqoslaviyada alüminium folqa ilə bükülmüş və salatla doldurulmuş kartofa “Krumpir” deyilir.İngilislər kartofu müxtəlif kələmlərlə yeməyi də sevirlər. Kumpirin yaranma tarixi üçün əvvəlcə kartofun tarixinə qısaca toxunacağıq.Təəssüf ki, kartof Türkiyəyə gec (19-cu əsrdə) daxil olub. Halbuki onun qədrini hamıdan yaxşı bilən türklərdir. Çünki ilk dəfə Amerikada kəşf edilən kartof Kristofer Kolumbun sayəsində İtaliya, Almaniya, Rusiya və Fransaya çatıb. Lakin bu ölkələrdə nədənsə kartof kimi bu gözəl nemətin qədrini bilməyib heyvan yemi kimi istifadə ediblər. Zaman keçdikcə insanlar yoxsulluq üzündən kartof yeməyə başladılar. Türkiyəyə gələn kartoflar türk xalqı tərəfindən sevilib, qucaqlaşıb qarşılanıb. Qaynadılır, qızardılır, bişirilir, əzilir və küldə qızardılır. Demək istədiyim odur ki, kartof kartof olandan bəri dünya ona o qədər də diqqət yetirmir.
Kartofun “Kumpir” olması və Türkiyəyə bolqar mühacirlər tərəfindən gətirildiyi barədə məlumat var. Yuxarıda qeyd etdiyimiz kimi, Yuqoslaviyanın mövcud olduğu 20-ci əsrdə bişmiş kartof salatla verilir və bu yeməyi “krumpir” adlandırırdılar. Orada yaşayan bolqarlar onu Türkiyəyə gətiriblər.
Əslində dünyanın bir çox yerində kumpir kimi çoxlu dadlı yeməklər var. Məsələn, Kumpir Rusiyada “Kroshka kartoshka” adlanır, Amerika və İngiltərədə “Bişmiş kartof” kimi tanınır. Amma yalnız Türkiyədə çox zəngin maddələrlə bişirilir.