Sağlam pəhrizə qəfil keçid alkoqol istəyini artırır

image-39855backend

“Alcohol: Clinical and Experimental Research” jurnalında dərc edilən araşdırmaya görə, sağlam pəhriz lehinə yağlı və şəkərli qidaları qəfil kəsmək alkoqol istəklərinin artmasına səbəb ola bilər.

Busaat.az xəbər verir ki, tədqiqat laboratoriya siçanları üzərində aparılıb.

Başlanğıcda heyvanlar yüksək kalorili, yağ və şəkərlə zəngin qidalarla qidalanırdılar, lakin sonra birdən-birə daha sağlam qidaya keçdilər. Tədqiqatçılar üçün gözlənilmədən gəmiricilər davranış testlərində su əvəzinə spirt seçməyə başladılar.

Müəlliflərin izah etdiyi kimi, əsas amil bağırsaq mikroflorasında kəskin pəhriz dəyişikliyindən sonra baş verən dəyişikliklər idi. Bakterial tarazlığın pozulması beynin həzz və asılılıqdan məsul olan mükafat sisteminə təsir edən maddələrin istehsalını tetikledi.

Nəticədə, beyin “yenidən bağlandı”: yağlı və şirin yeməklər şəklində adi həzz mənbəyini itirərək, əvəzedicilər axtarmağa başladı.

“İnsan qəfil tanış olan, lakin zərərli qidalardan imtina etdikdə, onların bağırsaq bakteriyaları sözün əsl mənasında üsyan edir. Bu daxili balanssızlıq içmək istəyini tətikləyə bilər”, – tədqiqatçılar izah ediblər.

Yeganə


  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki