“Yağlı qidalardan yağsız qidalara keçmək lazımdır. Qaraciyərinizi şoka salmayın”.
Busaat.az xəbər verir ki, Kareliyanın səhiyyə naziri Mixail Oxlopkov 27 fevraldan 15 aprelə qədər davam edəcək orucluq zamanı sakinlərin hansı məhsullara üstünlük verməli olduğu barədə müsahibə verib.
O, orqanizmin xüsusiyyətlərini nəzərə alaraq abstinentliyə şüurlu və məsuliyyətlə yanaşmaq lazım olduğunu vurğulayıb:
“Tədricən yağlı qidalardan yağsız qidalara keçmək lazımdır. Qaraciyərinizi şoka salmayın! Yeməkdə özünüzü məhdudlaşdırmaq və bədənin özünü təmizləməsinə kömək etmək zərərli deyil, əksinə faydalıdır. Amma başa düşmək lazımdır ki, fevral ayı günəşin olmaması, davamlı şaxta və külək səbəbindən orqanizmə lazımi vitaminləri verməklə immun sisteminə kömək etmək lazımdır”.
Mütəxəssislər hər gün sitrus meyvələri, alma, duzlu kələm, göyərti yeməyi, eləcə də şəkərsiz və ya minimum tərkibli daha çox şirə, çay, itburnu, çaytikanı, dağ külü və qarağatdan istifadə etməyi tövsiyə edir. Acılı içkilər, sarımsaq və müxtəlif ədviyyatlar istənilən masaya uyğun gəlir. Süd məhsulları, yumurta, yağsız ət, balıq, qaraciyər, qoz-fındıq və toxumlu paxlalılar uyğun qida seçimi olacaq. Yerkökü, pomidor, bibər, balqabaq da buraya daxildir. Kəpək, Brüssel kələmi, qarabaşaq yarması, quru meyvələr, püstə, lobya, kərəviz, soğan və göyərti toksinləri çıxarmağa kömək edəcək, bağırsaqların həzm sistemini tənzimləyəcək. Tərkibində yod, maqnezium, kalium və kalsium olan çuğundur da orqanizmi təmizləyəcək. Ancaq toksinlərin daha yaxşı mənimsənilməsi üçün yağ və duzdan imtina etmək daha yaxşıdır.
Şəkərli diabet xəstələri oruc tutmamalıdır. Bu, ağır xəstələrə, həmçinin həkimin fərdi pəhriz təyin etdiyi xəstələrə də aiddir.
Busaat.az